maanantai 26. maaliskuuta 2018

Kiikunlähde

Teimme Joonaksen kanssa päiväretken kiikunlähteelle, olin aikaisemmin nähnyt paikasta vaan kuvia, joissa vesi on turkoosia. Aurinkopaistoi sen verran ettei sitä turkoosia meidän aikana pahemmin näkynyt, eikä sitä meinanut kuviin saada näkyviin, mutta jos tarkkaan katsoo niin vähän näkyy.


Kiikunlähde on luonnonlähde, joka sijaitsee Hollolan Uskilassa. Lähteen pohjoispäässä on pato, joka on nostanut lähdelammen pintaa muutaman metrin ja siten muodostanut riittävän putouksen ja tasaisen ympärivuotisen virtauksen padon vieressä sijainneelle myllylle ja sahalle.


Veden lämpötila on +5 astetta, joten se ei jäädy talvella. Kiikunlähteen pituus on 400 metriä ja leveimmillään 100 metriä. Lähteestä purkautuu vettä noin 7000 m3/vrk.
Vesi jatkaa matkaansa Kiikunojaa pitkin Vesijärveen Kirkonlahteen lähelle Hollolan kirkkoa.Hydrogeologisesti Kiikunlähde on osa Etelä-Suomen suurinta maan alla olevaa pohjavesiallasta, joka purkautuu suurina lähteinä kolmeen suuntaan: Kymijoen vesistöön, Kokemäenjoen vesistöön ja Suomenlahteen laskeviin pikkujokiin. Näistä suurista lähteistä yksi on Kiikunlähde.


Osa postauksen tiedoista on Visit Lahti sivuilta.

4 kommenttia:

 1. Hienot kuvat♥ Tuo on kyllä kaunis paikka! Mukavaa pääsiäisviikkoa♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, on kyl joo. ♥ Samoin mukavaa pääsiäisviikkoa sinne myös. ♥

   Poista
 2. Tämä oli hienoa tietoa, täältä omasta Suomen maasta! Suomi on kaunis paikka ja se tarjoaa matkailijalle paljon hienoja kokemuksia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi, kiva että tykkäsit. Jep, Suomessa on paljon näkemisen arvoisia paikkoja. :)

   Poista

Kommentoithan asiallisesti. Asiattomat kommentit poistetaan.